Óceáni hulladékszigetek felszámolása – a terv már elkészült

Thor Heyerdahl norvég antropológus, aki 1969-ben egy óegyiptomi papiruszhajó másolatával szelte át az Atlanti-óceánt, az elsők között számolt be az a világtengerekben összetorlódott szemétszigetekről. Mára nem csak a szennyezés mennyisége növekedett, hanem terv is készült az óceán megtisztítására.

„Arra ébredtünk, hogy a tenger körös-körül iszonyúan mocskos. Az Atlanti-óceán nem volt többé kék, hanem szürkészöld és átlátszatlan, felszínét – a tűfej és az átlagos szendvics nagyságfa közt váltakozó méretű – alvadt olajrögök borították. E szennyes áradatban műanyag palackok úszkáltak. Mintha egy piszkos nagyvárosi kikötőben hajóztunk volna” – írta A Ra expedíciók című könyvében Thor Heyerdahl.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=6IjaZ2g-21E]

A nagy tengeráramlatok által összehordott szemétszigetek komolyan veszélyeztetik a tengerek élővilágát, akadályozzák a halászatot és a hajózást, azért már régen keresik a felszámolásuk módját, hiszen évente körülbelül 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba.

Talán legközelebb a megoldáshoz az Ocean Cleanup nevű nonprofit szervezet áll, amely a vízbe süllyesztett V-alakú hosszú falakkal terelné afféle varsába a felszínt borító vastag műanyagpaplant. Honlapjuk szerint 2020-ban kezdődhet a nagytakarítás a Csendes óceán szemétszigeténél – addig az adománygyűjtés folyik, mert úgy látszik, egyetlen kormány sem támogatja a 2013-ban egy mindössze 19 éves holland srác által alapított szervezetet.

Addig azonban sort kerítenek Hollandia partjainál az eddig csak laboratóriumban tesztelt rendszer kipróbálására a nyílt tengeren. A 100 méteres falat a nyár folyamán építik fel az Északi-tengeren, majd az első éles munka a Dél-Korea felé eső tengerszoros egy japán szigete, Cusima (Tsushima) partjainál lesz. Ott helyezik el az első ilyen hulladékcsapdát, mivel a forgalmas tengerszoros nyugtalan vize évente 30 ezer köbméternyi szemetet hord a szigetre. A távlati terek ugyanakkor már egy 100 kilométer hosszú terelőfalról szólnak, ami segítségével tíz év alatt fel lehetne számolni a Hawaii és Kalifornia közötti szemétsziget felét.

​Photo: Erwin Zwart / The Ocean Cleanup