Oda a gyümölcs és szőlő jó része

A brit szigeteket afféle párapaplannal veszi körül a Golf-áramlat, ám a Guardian jelentése szerint április végén olyan arktikus hidegbetörés érte, hogy tönkretette az alma-, körte- és szilvatermelők álmait.

Alison Capper, a National Farmers ‘Union kertészeti tanácsának elnöke azt mondta, hogy aggódik almatermése miatt, mivel úgy látja, fáit 70-80 százalékos kár érte.

Az angol borászok katasztrofális, legalább ötven százalékos fagykárról számoltak be. Chris White, a Surrey-i Denbies Wine Estate ügyvezető igazgatója elmondta, hogy lemondhatnak a termés háromnegyedéről, mivel egyik napról a másikra a mínusz 6 fokra esett a hőmérséklet, telibe találva a rügyeket.

Mint mondta, hiába próbálkoztak propángázos hőfúvókkal, Anglia legnagyobb, 106 hektáros szőlőbirtokát nem sikerült megvédeni.

A Guardian című lap ugyanakkor kitért arra is, hogy olyan nagynevű francia borvidékeket is súlyos károk érték, mint Champagne, Bordeaux és a burgundi hazája, Bourgogne. Így idén is gyenge évre készülhet Franciaország az után, hogy tavaly harminc év leggyengébb szőlőtermését takarították be a tavaszi jégesőt követő penész miatt.

​Fotó: Pixabay.com