„Okos” tehenek Ausztráliában

Az ausztrál szarvasmarhák óriási területen, valósággal félvadon legelnek, így az állomány ellenőrzése csaknem megoldhatatlan feladat.

Ezért az ország tudományos ügynöksége, a canberrai székhelyű CSIRO összefogott a Ceres Tag nevű startuppal, hogy kifejlesszen egy füljelzőt, amely nem csak nyomon követi az állatok hollétét, hanem azt is jelzi, ha valami szokatlant észlel.

Az állatok élettartamára tervezett időjárásálló fülbevalót napelem látja el energiával, és GPS-adója lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára, hogy egy webportálon megnézhessék, merre is jár egy konkrét állat. Így nemcsak azt tudják, merre legel a gulya, hanem jó eszköz az állatok elkódorgása vagy ellopása ellen is.

Az eszközben gyorsulásmérő is van, ami jelzi a tehenek szokatlanul gyors vagy lassú mozgását, így következtetni lehet arra, hogy betegek, vagy elleni készülnek. Ilyen esetben a rendszer a gazda okostelefonjára küldi a riasztást.

Miután száz egyeden tesztelték a készüléket a közelmúltban, most azon dolgoznak a fejlesztők, hogy a fülbevalók könnyebbek legyenek, ugyanakkor legyen bennük testhőmérséklet-érzékelő, amely lehetővé tenné a betegségek korai észlelését.

„Az ausztrál gazdáknak minden segítségre szükségük van, és nagyon örülünk, hogy kevesebb mint egy évet vett igénybe, hogy ez a technológia a kutatási fázisból a próbaüzemig eljusson” – mondta a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) csoportvezetője, Dr. Ed Charmley.