Okosítás az okosszemüvegekről

Kevés szó esik Magyarországon a hordható technológiákról, egyelőre még futurisztikus ötletnek tűnik az okosóra, okosszemüveg, okoscipő. Márpedig többek szerint ezek az innovációk határozhatják meg a jövő kommunikációját, adatfeldolgozását és akár mezőgazdaságát. A gazdák számára a legérdekesebb az okosszemüveg lehet, mely gyakorlatilag egy szemüvegbe épített mini számítógép, egy esetleges kiegészítő kezelőeszközzel.

Kétkezi munka végzése mellett is képesek lennénk akár fotózni, információkat tárolni vagy előhívni. Nagy az adminisztrációs igény a gazdaságokban, rengeteg időt takarítana meg, ha a tevékenységek dokumentációját magától végezné a szemüvegünk. Képzeljük el, ha valamilyen betegséget látunk a növényen, a szemüvegünk azonosítja és akár a növényvédő szert is kiválasztja nekünk. Esetleg meghibásodik egy gépünk és a szerviz a világ bármely részéről láthatja, amit mi és segíthet megoldani a problémát. Az új alkalmazottakat a korábbi felvételek segítségével képezhetjük ki, körbevezetés nélkül megismerhetik a gazdaságot. A fogyasztók számára érdekes információk, filmfelvételek is készíthetőek, így az élelmiszer származási helye, az állatok valós tartása is bemutathatóvá válna.

Dollármilliárdokat fektettek be az elmúlt másfél évben ilyen jellegű innovációkba, béta verziók már kaphatóak a piacon, természetesen a technológia elterjedéséhez és anyagilag elérhetővé válásához még némi idő szükséges. De az adaptációs ráták az eddiginél is gyorsabban ívelhetnek felfelé, ahogy a következő diagramon is látszik, az okos eszközök elterjedésének üteme mindent felülmúlhat.