Okostelefonnal irányított izlandi üvegházak

Közismert, hogy Izland milyen széles skálán hasznosítja a geotermikus energiát. A termál források vizével fűtenek, ugyanakkor a 103 ezer négyzetkilométeres, de mindössze 340 ezer fős ország villamosenergia-termelésének egynegyedét biztosítja a földhő, ami lehetővé teszi a friss zöldségek termesztését egész évben.

A geotermikus energia tehát nem újdonság, ám a farmerek számára az igaz áttörést az IT technológia hozta, amely lehetővé teszi számukra, hogy távolról, okostelefonról irányítsák a gazdaságot. Amint Knutur Rafn Armann paradicsomtermesztő elmondta, a vezérlást egy számítógép látja el, amely össze van kötve a család saját meteorológiai állomásával, az internet révén pedig a gazda az okostelefonján távolról is látja, mi a helyzet, és ha kell átveheti az irányítást.

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik, mondta a gyümölcsöt és zöldséget csomagoló és forgalmazó Solufelag Gardyrkjumanna ügyvezető igazgatója, Gunnlaugur Karlsson.

A Reuters bemutatja Pall Olafsson farmját, ami az ország szívében, Hveravellirnél van, távol mindentől. Fél évig nemigen emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet, mégis egy év alatt körülbelül 500 tonna paradicsom uborka és paprika terem az üvegházaiban. A természet-adta forró vízzel fűtik az üvegházakat, és azzal állítják elő az elektromos áramot is a világításhoz, hiszen manapság csak három órán át nincs éjszakai sötétség.

Jelenleg Izland teljes áramfogyasztásának mindössze 0,5 százalékát használja a mezőgazdaság, és a farmerek azt szeretnék, ha a kormány olyan kedvezményes villamosenergia tarifát biztosítana számukra, mint a nagyfogyasztó alumíniumiparnak.