Okszerű növényvédelemmel kell óvni a szőlőt

Megszenvedték az idei évet a szőlőtermesztők is, hiszen ezt a növénykultúrát sem kímélték idén a súlyos betegségek.

Az idei év legnagyobb kihívását a rendkívül enyhe tél, a csapadékos nyár és ősz okozta. A tél rövid és meglehetősen meleg volt, ez kedvezett az áttelelő rovarkártevőknek. A nyár folyamán korán megjelent a lisztharmat-fertőzés. Az őszi csapadék pedig nagymértékben hozzájárult az erős botritisz fertőzés kialakulásához.

Lisztharmat esetében ilyen korai tünetészlelés még nem volt. A rendkívül korai megjelenés és a nagy primertünet gyakoriság súlyos korai lisztharmat járványveszélyt jelzett. Sokan nem vették elég komolyan a jelzéseket, későn, csak a bogyófertőzések észlelése után kezdtek kapkodva védekezni, ez természetesen nem vezetett kielégítő eredményre.

A szőlőkben mindemellett egy igen súlyos fenyegetéssel is számolni kellett, s minden bizonnyal kell is a jövőben. Az aranyszínű sárgaság betegség már 1924 óta ismert Franciaországban. Néhány évtized alatt Európa számos pontján megtelepedett, így a környező országokban is komoly gondot okoz a szőlőtermelőknek. Magyarországon először tavaly augusztusban, a zalai Lentiben begyűjtött levélmintákból és befogott szőlőkabócákból mutatták ki az aranyszínű sárgaságot.

A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama akár 50 százalékkal is csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A kórokozóra szinte az összes Magyarországon termesztett szőlőfajta fogékony. A szőlő aranyszínű sárgasága elleni védekezésben nagy jelentősége van a rovarölő szeres kezeléseknek, amelyek célzottan nem a kórokozó, hanem a tünetet okozó fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen irányulnak. A betegség elleni védekezés egyetlen módja, ha a terjesztőt iktatják ki a gazdák.

A kabóca ellen sikerrel használták az Actara SC-t, amelynek hatékonyságát vizsgálati eredmények támasztják alá és okirattal rendelkezik a kártevő ellen.

Idén egyébként a termőterület csaknem 60 ezer hektárra volt tehető. A közeljövőben kismértékű ültetvény rekonstrukció várható.

Az idei esztendőben azok a szőlőtermelők voltak előnyben, akik az előrejelzésen alapuló okszerűen végzett növényvédelemmel védekeztek a kártevők és betegségek ellen.

A Syngenta, mint e terület meghatározó vállalata 2015-ben is széles termékkínálattal segíti a gazdálkodókat. Új szer lesz az Arcade gyomirtó szer burgonyában, illetve a Luzindo rovarölő szer szőlőben molyok és a Scaphoideus Titanus ellen.