Olajfa-kór: egész Európa veszélyben lehet

Az EU Élelmiszerbiztonsági Ügynöksége, az EFSA megerősítette, hogy még mindig nincs ismert módja az olajfákat megtámadó xylella fastidiosa felszámolásának.

A xylella baktériumok főként az olajfákat támadják meg, a fertőzött növények levelei és ágai kiszáradnak, ami a legsúlyosabb esetekben a fa halálához vezethet.

Először 2013-ban, Olaszországban észlelték, a xylella fastidiosát, de aztán gyorsan elterjedt Dél-Európában. Franciaországban, ahol 2015-ben először Korzikán, Provence-ban, és a Côte d’Azurtól északra azonosították, valamint Spanyolországban, ahol a betegség által érintett terület 2016 októbere óta több mint 134 ezer hektárra nőtt.

Az idei év elején újabb xylella kitörést jelentettek Olaszországban, a toszkánai Monte Argentarióban.

Az Élelmiszerbiztonsági Ügynökség, az EFSA (EU Food Safety Agency) szakértői által kifejlesztett számítógépes szimulációk azt mutatták, hogy az EU területének nagy részén képes lehet elterjedni a xylella, bár Dél-Európa a leginkább veszélyeztetett.

A virtuális modellezés szerint a baktériumok némely változata, mint például a xylella fastidiosa egyik alfaja, a multiplex, a többi alfajjal szemben akár Észak-Európában is életképes lehet.

 

***

 

Szeretné egy éven át tesztelni az Agrivi farmmenedzsment szoftvert? Itt a lehetőség! A világ 150 országa után Magyarországra is megérkezett az Agrivi, amely komplex megoldás a gazdálkodási tevékenység hatékonyságának növeléséhez. Próbálja ki elsőként.