Olajfaliget a golfpálya helyén

Évek óta ír arról a kaliforniai sajtó, hogy milyen vízigényes a mandula termesztés, még akkor is, ha a legkorszerűbb csepegtetéses módszert alkalmazzák, a farmerek padig azt panaszolják, hogy egyre nehezebben jutnak öntözővízhez.

Most azonban valami fura történt: divatba jött a száraz forróságot jól tűrő, és egyben igen sokoldalúan felhasználható termést hozó olajfa. Sőt, amint a Mercury News írja, az olívabogyó – az a jól ismert kis gyümölcs, amit a martiniba dobunk – hamarosan nagyot csobban a dél-kaliforniai ingatlanpiac langyos tavában.

Palm Springsben például egy új lakóövezet ingatlanfejlesztője egy 18 lyukú golfpálya helyére olajfaligeteket telepít. Ezt a 120 hektáros olajligetet Miralonnak hívják, és azt tervezik, hogy családi házakkal telepítik be. Az biztos, hogy jó lehet olajfa sorok közt lakni.

Az Olive Oil Times egyenesen úgy ünnepli az eseményeket, hogy ez az a koncepció, amelynek éppen eljött az ideje. A golfpályákat ugyanis állandóan locsolni kell, hogy a fél-sivatagi környezetben is dús, jól játszható gyepet kapjunk, míg az oliva-ligetek forró környezetben is virágoznak, és ellenállnak a szárazságnak. Ráadásul sem a madarak sem a rágcsálók nem szeretik az olajbogyót.

A Miralon tulajdonképpen nem más, mint egy amerikai álom: agricultural neighborhoods, ami mezőgazdasági szomszédságot jelent, és rövidítve agri-hoodnak nevezik az ilyen településszerkezetet.

Az agri-hood most a legtrendibb trend, mert egyre inkább divatba jön a kiskert, a saját termés, és az öröm, hogy nem kell elautózni a szupermarketbe, hogy a kontinens másik felén termett zöldséget-gyümölcsöt vásároljanak a nagyvárosokból kiköltözők.