Olasz borban fürdik a világ

Az olasz bortermelők letaszították a trónról a franciákat. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet, az International Organisation of Vine and Wine (OIV) ugyan még várja az orosz és kínai adatokat, de már nyilvánosságra hozta: Olaszország lett a világ vezető bortermelője.

Visszaszerezte első helyét Olaszország, miután a tavalyihoz képest 13 százalékos bővüléssel 48,9 millió hektoliter bort termelt. Az időjárás ugyanis végig kedvező volt a kiváló terméshez.

Az Alpok másik oldalán, Franciaországban azonban a csapadék hiánya valamint a hőhullámok miatt csak egy százalékos volt a növekedés, így a mennyiség csupán 46,4 millió hektoliterre emelkedett. Az időjárás különösen a világhírű Beaujolais és Bourgogne – Burgundi régiókat és fajtákat sújtotta, így a Les Echos című lap szerint áremelkedés várható a következő hónapokban.

Amint az OIV adatai mutatják, Spanyolország tartotta a harmadik helyét 36,6 millió hektoliterrel, majd az USA (22,1 millió hl), Argentína (13,3 millió hl) és a 23 százalékos bővülést eredményező rekordtermés révén Chile következik 12,8 millióval. Igaz, a nyomában ott van Ausztrália és Dél-Afrika 12 millió, valamint 11,3 millió hektoliterrel.

A nemzetközi szervezet szerint tavaly két százalékkal 275,7 millió hektoliterre emelkedett a világ bortermelése.