Olasz gazdák: ne legyen a karácsonyi asztalon tengerentúli gyümölcs

Olasz farmerek a párizsi klímatanácskozás után felhívást tettek közzé, hogy minél többen mellőzzék a karácsonyi ünnepek idején az olyan ételeket, mint az alaszkai lazac, a kaliforniai dió, vagy a perui spárga.

Helyettük azoknak az ünnepi vendéglátóknak, akik el akarják bűvölni a vendégeiket, helyben termelt, de kevésbé ismert zöldségeket és gyümölcsöket érdemes beszerezniük – javasolja a gazdák szervezete, a Coldiretti. A másfél milliós tagsággal rendelkező érdekvédelmi szervezet rámutat, hogy ugyan az olaszok általában a környékükről származó termékeket részesítik előnyben, az év végi ünnepek idején azonban kapósak az olyan gyümölcsök, amelyeknek nincs szezonjuk. Így megnő a chilei cseresznye, vagy a Guadeloupe-ról importált dinnye iránti kereslet, ahelyett, hogy az olasz datolyaszilvát fogyasztanák.

A Coldiretti szerint a helyi termények felhasználása jelentősen csökkentené a szállítmányozás 40 százalékos részesedését a világ szén-dioxid kibocsátásában. Ezért a szervezet feketelistáján olyan termények szerepelnek, mint a chilei barack, a brazil görögdinnye, a mexikói eper, vagy az egyiptomi zöldbab. A szervezet honlapja ugyanakkor azzal büszkélkedik, hogy idén ötödével bővült az olasz paradicsomkonzerv amerikai exportja.