Olívaolaj importra szorul Olaszország?

Nemrégiben írtunk az olajfák Dél-Európát sújtó betegségéről,  most pedig a Smithsonian Magazine azzal riogat, hogy a nagy olíva exportőr Olaszország idén behozatalra szorulhat.

 Szakértői becslések azt mutatják, idén Olaszországban 57 százalékkal kevesebb olajbogyó terem az átlagosnál. A xylella fastidiosa fertőzés miatt nemcsak a mennyiség csökken: esett az olíva olaj minősége is.

Azonban a faállományt a terjedő fertőzés mellett a tavalyi időjárás is alaposan igénybe vette. Először is 2018 februárjában jött egy arktikus hideghullám, hogy még Rómában is havazott, aztán nyáron következett a forróság és az aszály, majd októberben és novemberben a katasztrofális esőzések és árvizet okoztak az ország egyes részein. Mindezek olyan stresszt okoztak a fáknak, amiket nem tudnak tolerálni. Ráadásul a legújabb sajtójelentések már arról szólnak, hogy a fertőzés olajfák százezreit pusztította el a nagymúltú olajtermelő régióban, Pugliában.

Az olíva olajat körülbelül 4 ezer éve készítik az Appennini-félszigeten. Ugyanakkor várhatóan más nagymúltú olívaolaj-termelő országokban is csökken a termés. Portugál ágazati elemzők 20 százalékos hozamcsökkenésre számítanak, Görögország pedig 42 százalékos csökkenést vár.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90