Oltás növényeknek – áttörés jöhet a mezőgazdaságban

Ma mintegy 800 millió ember éhezik a Földön, 2050-re a világ népessége meghaladhatja a 9 milliárdot. Az ENSZ becslése szerint legalább 70 százalékkal növelni kell a megtermelt élelmiszer mennyiségét, hogy lépést tarthassunk ezzel a tempóval. Ebben nyújthat nagy segítséget egy forradalmi növényvédelmi módszer.

A növények vegyszeres védelme a kórokozók ellen az egyik leghatásosabb eszköz a hozam fokozására, ugyanakkor a növényvédőszerek nem megfelelő használata környezetvédelmi károkat okozhat és felmerül a rezisztens kórokozók kialakulásának veszélye is. Ezeket a kockázatokat csökkentheti egy új növényvédelmi megközelítés, amely az embereknél alkalmazott oltásokhoz hasonló módszerrel növelné a növények védekezőképességét.

A növények immunrendszere meglehetősen összetett, számos baktérium és gomba támadását képes visszaverni azáltal, hogy felismeri a betolakodót és mozgósítja a védelmi mechanizmusokat. A kórokozók ugyanakkor folyamatosan fejlődnek és olyan álcázási módszereket fejlesztenek ki, amelyek segítségével még azelőtt legyőzhetik a növényt, hogy az a megfelelő immunreakciót produkálná. A Business Insider tudósítása szerint ugyanakkor a növények számára kifejlesztett vakcinák segítségével a növények lépéselőnybe kerülhetnek a kórokozókkal szemben. Akár az embereknél használt oltások esetében, a tudósok fecskendővel juttatnak a növények gyökerébe vagy levelébe izolált, kis mennyiségű kórokozót, ezzel segítve elő a megfelelő immunválasz kialakítását.

A vizsgálatok szerint fertőzés esetén a vakcinázott növények szöveteiben nem csak kevesebb kórokozó mutatható ki, de a beoltott példányok tünetei is enyhébbek. Jelenleg laboratóriumi és szabadföldi körülmények között is folynak a kutatások a vakcinák hatékonyságáról.