Tartós hőhullámokra készülhet Európa

Az ún. omega időjárási helyzet jellemzi Európa időjárását, ami a magaslégköri térképeken figyelhető meg legjobban, adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat. A forró levegő délről egészen magas földrajzi szélességekig eljut, ahol egy stabilan kiépülő anticiklon “konzerválja” ezt a makrocirkulációs áramlási képet. A következő napokban az omega tengelye kissé megdől, ezzel együtt a forró levegő egyre közelebb kerül a Kárpát-medencéhez, így Magyarországon is egyre melegebb napokra számíthatunk.

f0af23bdca4b59ac23390f474eb67d69-hawk-image-ecmwf-geopot-m-500hpa-20150702-0000-03600.jpg

Az 5500 m magasságban jellemző hőmérsékleti és áramlási viszonyok Európa légterében. A narancssárga és a piros színnel ábrázolt terület – amit meleg levegő tölt ki – nagyon hasonlít a görög ábécé utolsó betűjére, az “Ω”-ra, amiről az időjárási helyzet a nevét is kapta. (forrás: OMSZ)

A Nyugat-Európát elérő afrikai eredetű levegő hatására – az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálatának jelentése szerint – megdőlt a júliusi melegrekord a szigetországban. Az új rekordot a Heathrow nemzetközi repülőtéren mérték, ott 36.7 Celsius fokig emelkedett a hőmérséklet. Franciaországban is szokatlanul magas hőmérsékletet mérnek, több helyen 38-39 fok köré, sőt néhol 40 fok közelébe melegedett fel a levegő a délutáni órákra.