Ömlik a pénz a mezőgazdasági high-tech fejlesztésekbe

Donald Trump ugyan kétségbe vonja a globális felmelegedés tényét, az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb egyeteme, a Cornell University mégis létrehozott egy intézetet Institute for Climate Smart Solutions néven.

Amint az intézet igazgatója, Allison Morrill Chatrchyan elmondta, az utóbbi években a farmerek egyre inkább panaszkodnak a kiszámíthatatlan, extrém időjárásra: a szélsőséges szárazságra, amit hirtelen lezúduló monszunszerű eső vált. És egyik sem jó a mezőgazdaságnak. Februárban például kirügyeztek a cseresznyefák Washingtonban, utána pedig méteres hó borította be a keleti partvidéket.

Ezért a Cornell Egyetem online eszközöket fejlesztett ki a farmerek számára, köztük a vízhiány kalkulátort, hogy a valós idejű adatokkal lássál el őket. Így például ezek az eszközök segítenek abban, hogy meghatározhassák a növények fejlődésének állását, a betegségek kialakulásának veszélyét, vagy hogy szükség van-e vízpótlásra. Így megkönnyítik a növényvédelmi intézkedések, illetve az óriásfarmok különböző helyen lévő tábláin a betakarítás tervezését.

Ugyanakkor az említett intézet szoftverjeinél sokkal nagyobb volumenű fejlesztések is zajlanak a szektorban. Miután a világ lakossága a jelenlegi 7,4 milliárdról az évszázad közepére 9 milliárdra bővül, csak technológiai forradalommal van esélyünk ennyi ember ellátására. Ezért a magántőke is üzletet lát az agrárszektor technológiafejlesztésében. A Boston Consulting Group becslése szerint 2013 és 2015 között megháromszorozódva elérte a 3 milliárd dollárt az amerikai magántőke éves befektetéseinek értéke, így nagy eredmények várhatók a fejlett szenzorok, a valósidejű adatelemzés valamint a mezőgazdasági robotika területén egyaránt.