Önfenntartó úszó farm

Egy barcelonai tervező cég elképzelt egy 185 ezer négyzetméteres uszályt, ami afféle úszó üzemként zöldséget, gyümölcsöt és halat termel.

A katalán Forward Thinking nevű cég szerint megvan a módja, hogy a nyílt tengeren is működhessenek farmok. Az úgynevezett Smart Floating telepeket a tervek szerint moduláris rendszerbe is lehetne szervezni, vagyis több ilyen platformot is össze lehetne kötni, hogy a Japánhoz hasonló sűrűn lakott területek közelében növeljék a hatékonyságot.

A koncepció tartalmazza az összes aktuális hívószót: a megművelhető területekkel való takarékoskodás, kevesebb „élelmiszer futásteljesítmény”, vagyis rövid szállítási útvonal, nem is beszélve a környezetvédelem, az önellátás és a fenntarthatóság szempontjairól. A három emeletes úszó gazdaságok alsó szintjén lennének a halgazdaságok, a tároló és feldolgozó egység, a sótalanító üzem és egy csomagoló berendezés.

Az emeleten automatizált hidrokultúrás üvegház kapna helyet, a tetőtéri szinten pedig egy naperőmű biztosítaná az energiát, de ebben szerepet kaphatnának szélturbinák és a hullámzás erejét hasznosító áramfejlesztő is. Az elképelések szerint a mezőgazdasági uszálykomplexum része lenne egy komposztáló egység, ami a lebomló hulladékot hasznosítaná a biogáz erőmű számára. A tervezők azt állítják, hogy mindez megvalósítható a már kifejlesztett technológiák felhasználásával, mégpedig a minden fontos helyre telepített szenzorok összekapcsolása, a „tárgyak internete” révén úgy, hogy az egész rendszer minimális emberi beavatkozással működne.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

​Fotó: www.smartfloatingfarms.com