Önjáró robot segít a munkában Ontarióban

A RoamIO robot egyszerűen cserélhető moduljaival olyan tevékenységeket végzi is végez, mint a vetés, a permetezés, kaszálás és egyéb feladatok.

A kanadai Ontario államban működő, gabonatermesztéssel foglalkozó Haggerty Creek már egy ideje megelégedéssel használja a kisméretű, adaptív robotot az időigényes feladatok elvégzéséhez. Chuck Baresich üzemeltetési igazgató szerint a vállalat új befektetése javítja a munka hatékonyságát, ez emberek több feladatot is sokkal pontatlanabbul végeznének el.  Így őket más munkákra lehet átcsoportosítani.

Az önjáró robotokat az Korechi Innovations Inc. fejlesztette és forgalmazza. A RoamIO a pontossága mellett egyéb előnyöket is hordoz magában: éjszaka is lehet üzemeltetni, egész évben bevethető, energiát takarít meg. Moduljai révén kaszák, talajlevegőztetők, pázsitseprők, permetezők és vetéshez szükséges eszközök is csatlakoztathatók hozzá.

A robot 6 km/óra sebességre képes, lítium-ion akkumulátorok működtetik, egy feltöltéssel 8 óráig is működik. Az akkuk élettartamát 3000-4000 töltési ciklusra becsülik.

A robot jól vizsgázott a Haggerty Creeknél, nemsokára egy nagyobb verzió is megjelenik belőle, amely még mindig elég kicsi ahhoz, hogy beférjen egy kisebb teherautó csomagterébe.

Forrás: Futurefarming / https://www.korechi.com/