Optimista nézőpont a járvány utánra

Jelenleg még mindig nagy küzdelem folyik a COVID-19 betegség ellen világszerte. A világjárvány negatív hatásai a mezőgazdaságot sem kerülték el, erről blogunkon is számos posztban írtunk. Az Agweb szakportál cikkében merőben új szempontokat vizsgált meg, amelyek révén akár a későbbiekben fel is értékelődhet az agrárium.

A koronavírus világjárvány miatt a korábbi ellátási láncok megváltoztak, a kereslet bizonyos területeken hatalmasra növekedett, más termékek iránt pedig drámai csökkenés következett be.  A. G. Kawamura, az Orange County Produce tulajdonosa így vélekedik “ha ez a járvány 2010-ben, 2000-ben vagy 1990-ben jelent volna meg, még nagyobb károk lennének. A mai technológiával, logisztikával a mezőgazdasági ipar gyorsabban megoldhatja a problémákat.”

Nézzünk pár tényt az Egyesült Államokból, amelyek remélhetőleg segítenek a járvány utáni talpraállásban.

A haszonállatok felvásárlási árai 2020 második felében javulhatnak. A Missouri Egyetem Élelmezési és Mezőgazdasági Politikai Kutatóintézetének kutatása szerint az amerikai állattartó gazdaságok nettó jövedelme ebben az évben 20 milliárd dollárral lesz kevesebb, mivel a vágóállatok ára jelentősen esett.  A csomagolóüzemek a COVID-19 kitörések és a társadalmi izolációs protokollok miatt is csökkentették napi vágási számukat, emiatt dominóhatás lépett fel. Ennek eredményeként az év végén már inkább hiányra számítanak a húsipari termékekben, ez pedig felfelé hajtja az árakat.

Az otthoni főzés miatt megnőtt az igény a mezőgazdasági termékekre. 2019 volt az első év, amikor az amerikaiak több pénzt költöttek az otthonukon kívül fogyasztott ételekre, ez most a COVID-19 miatt visszafordult, egyre többen kezdtek el ismét sütni-főzni otthonukban.

Új üzleti modellek honosodhatnak meg.  Az élelmiszerek jelenlegi leltár- és feldolgozási modellje rendkívül hatékony, de amikor zavar támad, akkor a hatás drámai. A termelők a feldolgozásba történő beruházásaikat bővíthetik, és több termék már elkészülhet akár a gazdaságban.

Az amerikai mezőgazdaság több támogatást és megbecsülést kap. A COVID-19 kapcsán a fogyasztók kezdik megérteni, hogyan működnek a mezőgazdasági ellátási láncok, ez a válság lehetőséget ad a fogyasztókkal való kapcsolatfelvétel lehetőségeinek bővítésére.

Image by Pexels from Pixabay

 

***

 

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub