
Néhány évtizede Európában nem vették komolyan a kaliforniai borászokat. Mára azonban – részben azáltal, hogy kiváló külföldi borászokat szerződtettek annak idején –, a kaliforniai bor fogalommá vált. Ha másért nem, hát az ágazat fejlődésének tempója révén.
Nagyon készülnek az októberi szüretre Kaliforniában, ahol 2006 óta összesen 2 ezer borászat jött létre. Így mára négyszer annyi a borászata van, mint a második legnagyobb amerikai bortermelő államnak, Washingtonnak. Hiába, az üzlet az üzlet, és a befektetők csak úgy döntik a pénzt Kaliforniába.
Az állam csak az elmúlt évben 34,1 milliárd dollár értékű bort adott el a kiskereskedelemben az USA területén, mégpedig 238 millió rekesszel, ami 2 százalékkal több, mint a tavaly előtti mennyiség.
A mennyiséget tekintve a 10 dollárnál többe kerülő palackok adják az Egyesült Államokban forgalmazott kaliforniai borok 19 százalékát, ám a borászatok árbevételének 40 százalékát hozza ez a drágább kategória.
A szőlőtermesztő szövetség szerint az elmúlt évben mintegy 15 százalékot emelkedve a vörös szőlő felvásárlási átlagára tonnánként 899 dollárra emelkedett az államban, míg a fehérszőlőt átlagosan 594 dollárért tudták eladni a borászatoknak. A Cabernet sauvignon tonnánkénti ára 1432 dollár volt, a Chardonnay 880, a Merlot 765, a Zinfandel pedig 603 dollárt ért.
Amint a grafikon is mutatja, a legnagyobb mennyiségben Chardonnay és Cabernet sauvignon terem Kaliforniában.
A legnagyobb borszőlő mennyiség Tulare, Madera és Fresno megyékből származik, de azok tonnánkénti átlagára mindössze 301 dollár volt tavaly. Ezzel szemben Napa megyében 4666 dolláros tonnánkénti árat tudtak elérni, 7 százalékkal többet, mint tavaly előtt. A második legdrágább borszőlő megyének Sonoma és Marin bizonyult átlagosan 2584 dolláros tonnánkénti felvásárlási árral.
Az USA legtöbb borászattal rendelkező államai
- Kalifornia 4653
- Washington 1019
- Oregon 644
- New York 530
- Texas 497
- Michigan 387
- Virginia 332
- Pennsylvania 328
- Ohio 300
- Missouri 221