Óriási változás előtt a műtrágya piac

A világ legnagyobb foszfát bányája, a marokkói állam többségi tulajdonában lévő OCP külföldi befektetőket vonna be a vállalatba és a közeljövőben a tőzsdére vinné részvényeit – írja a Bloomberg.

Az OCP monopóliummal rendelkezik a marokkói foszfát piacon és tekintve, hogy az afrikai országban található a világ foszfátkészletének kétharmada, érthető, hogy az amerikai gazdasági hírügynökség felfigyelt a vállalattal kapcsolatos hírekre. A Bloombergnek nyilatkozó forrás szerint a konszern csaknem egy évszázada létező gyakorlatot törölhet azzal, hogy külföldi befektetőknek ad el részesedést. A híreket részben megerősítette Mostafa Terrab vezérigazgató, aki egy interjúban úgy fogalmazott: a marokkói állam tulajdonában lévő vállalat minden lehetőséget mérlegel és nem kizárt az sem, hogy tőzsdére lép.

A foszfát kitermelő vállalatok az elmúlt években vonzani kezdték a befektetőket, hiszen az egyik legfontosabb műtrágya alapanyagra egyre nagyobb az igény a népességnövekedés és az ebből eredő növekedő élelmiszerigény miatt. A bevásárlásba maga az OCP is beszállt, tavaly 10 százalékos részesedést vásárolt a brazíliai Fertilizantes Heringer SA-ban és a vezérigazgató szavai szerint nem zárkózik el további akvizíciók elől sem. Az 1920-ban alapított OCP-be 2025-ig több mint 20 milliárd dollárnyi forrást pumpál a marokkói állam, a cél a műtrágya alapanyag termelés megháromszorozása.