Orosz és ukrán búzát vesz Szaúd-Arábia

 A francia búza Európai Unión kívülre irányuló exportja várhatóan meghaladja az elmúlt négy évben elért szintet – közölte a FranceAgriMer. A francia búzakészletek ebben a szezonban az előrejelzések szerint 32 százalékkal 3,3 millió tonnára növekednek, ami szintén négy éves csúcsérték.

Ugyanakkor a Fekete-tenger térségében, főként az Ukrajnában termett búza erős versenyt támaszt, majd az év vége felé esetleg az Argentin szállítások korlátozhatják a francia kivitelt – tájékoztatta a sajtót Marc Zribi, a FranceAgriMer gabona- és cukor ágazati vezetője.

Az ukrán gabonakereskedők szövetsége, az UZA 600 ezer tonnával 28,3 millió tonnára emelte az ország idei búzatermésére vonatkozó előrejelzését.

Piacelemzők azt is megfigyelték, hogy az uniós exportőrök Oroszországgal versenyeznek Szaúd-Arábiában.

Szaúd-Arábia állami gabonafelvásárló vállalata, a SAGO nemrégiben bejelentette, hogy 780 ezer tonna búzát vásárolt a Fekete-tenger térségéből, miután enyhített a minőségi előírásokon.

 „A német búzának olyan új piacokra kell bekerülnie, mint Algéria és Tunézia. De a közeljövőben a Szaharától délre eső afrikai országok lehetnek nagy vásárlók. Így például éppen egy 47 ezer tonnás hajószállítmány tart Dél-Afrikába” – mondta egy német kereskedő az Independent.ie portál szerint.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub