Orosz ötlet: „gabona OPEC”

Oroszország új módszert keres a gabonakivitel korlátozására az ország exportálható többletének függvényében „bizonyos piaci feltételek mellett” – mondta Dimitrij Patrusev, a mezőgazdasági miniszter a Kommerszant című újságnak.

Amint a Reuters emlékeztetett rá, 2010-ben – a rossz termés után – Oroszország sokkolta a világpiacot a gabona kivitelének teljes tilalmával. Öt évvel később nem hivatalos beavatkozásokkal korlátozta az exportot, ami megnehezítette a kereskedők számára a határidős szerződéseik teljesítését.

Amióta a világ legnagyobb búzaexportőre lett, az ország kevésbé drámai eszközöket használ, mint például a gabonakiviteli adó, amely jelenleg nulla, de a kormány szükség esetén bármikor felemelheti.

A mezőgazdasági minisztérium prioritása a hazai piac igényei és az ország élelmezésbiztonsága – mondta Patrusev a Kommerszantnak. “Nem engedhetjük, hogy a hazai gabonaárak jelentősen csökkenjenek vagy emelkedjenek, vagy hogy a belpiacon kevés legyen az állattenyésztők vagy a malomipar rendelkezésére álló gabona. Mivel piacgazdaságban élünk, bizonyos körülmények között az exportőreink mindent exportálni akarnak, de természetesen ezt nem engedhetjük meg.”

A kidolgozás alatt álló új mechanizmus megalapozná a gabonakivitel korlátozását, de csak akkor aktiválódna, ha erre feltétlenül szükség van – mondta a miniszter, aki támogatja Alekszej Gordejev miniszterelnök-helyettesnek, az oroszországi mezőgazdasági ágazat veteránjának ötletét egy globális gabonaszervezet létrehozására a Kőolaj Exportáló Országok Szervezete (OPEC) mintájára.

A Gordejev által felvetett „gabona OPEC” célja a gabonapiac stabilitásának biztosítása, az árpolitika összehangolása és a világ éhségproblémáinak megoldása lenne. A szervezet tagja lehet többek között Oroszország, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Argentína.

„Úgy gondolom, hogy a kulcsfontosságú gabonatermelő országoknak tárgyalniuk kell, és nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gabonafélék piacának stabilitása terén folytatott együttműködésre, az árazási politika kialakítására” – jelentette ki Patrusev. A kérdés „egyértelműen további munkát igényel, például a Nemzetközi Gabonatanács következő ülésén” – tette hozzá.

Oroszország a világ egyik legnagyobb olajtermelője, de nem tagja az OPEC-nek. Tagja azonban a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO).

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub