Oroszország betörne a kínai húspiacra

Kínában a sertéshús ára azután is rekord szinten maradt, hogy Peking ígéretet tett, a tartalékokból rövidesen piacra dob, hogy lenyomja az árakat. A Financial Times legfrissebb adatai szerint márciusban 28,4 százalékkal került többe a sertéshús, mint egy évvel korábban, és éves szinten 0,64 százalékponttal járult hozzá a 2,3 százalékos kínai inflációhoz.

Az erősödő középosztály ugyanis egyre több húst kíván, az állandóan növekvő kereslet pedig az árakat felhajtotta. Ebben a helyzetben Oroszország szívesen sietne Kína segítségére és azt várja, hogy Kína rövidesen megnyitja a határokat az orosz fehér- és vörös húsok előtt. Alekszandr Tkacsev mezőgazdasági miniszter szerint a szárnyas export akár már júniusban is megkezdődhet, később az év végén pedig marha és sertéshússal bővülhet a kivitel. Kína ugyanis Japán után a világ második legnagyobb sertés-importőre, de messze a legnagyobb sertéshús fogyasztója.

A két fél a pekingi Food Expo alkalmából megállapodott, hogy Moszkva egy hónapon belül ellátja Pekinget hústermékeivel kapcsolatos élelmiszerbiztonsági információkkal. Alekszandr Tkacsev ugyanis ennyi időn belül várja, hogy az állategészségügyi világszervezet, a World Organization for Animal Health (OIE) igazolja, hogy Oroszországban nincs száj- és körömfájás járvány. Az igazolás megnyitná a lehetőséget, hogy az orosz marhahús betörhessen a kínai piacra, amit eddig az ausztrál export uralt.