Oroszország gázt ad a kombájn gyártásnak

Az orosz-ukrán válság miatt bevezetett európai uniós korlátozó intézkedések nyomán úgy látszik, Moszkva komolyan nekilátott a mezőgazdaság fejlesztésének.

Az első félévben 35 százalékkal több orosz traktor és kombájn készült, mint az elmúlt év azonos időszakában. A nagyarányú termelésnövekedés mögött az áll, hogy a kormány 10 milliárd rubelt (160 millió dollár) különített el a mezőgazdasági gépállomány modernizálására.

„Ez az összeg elegendő lesz arra, hogy a gazdák 17 ezer gépet vásároljanak kedvező feltételekkel” – jelentette ki Alekszandr Tkacsev mezőgazdasági miniszter, hozzá téve, hogy az gépvásárlásra fordítható állami támogatás végső összege 3,57 milliárd dollár lesz az idei évben.

Ennek alapján Alekszandr Morozov ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes arról tájékoztatta az orosz sajtót, hogy a kombájngyártás az első fél évben elért 35 százalékos emelkedése még csak a kezdet: a cél az 50 százalékos termelésbővülés.

A múlt héten ugyanakkor az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO azt prognosztizálta, hogy idén rekordtermés várható Oroszországban. Az orosz mezőgazdasági minisztérium azt tervezi, hogy a tavalyi 105 millió tonna gabonával szemben jövőre már 111 millió tonnát takarítanak be. Emellett azt is el szeretné érni a minisztérium, hogy az állam 38,2 milliárd dollárt, magánbefektetők pedig további 40,8 milliárd dollárt fordítsanak a gabonatermelés 25 százalékos bővítésére 2030-ig.