Oroszország megcélozta Kelet-Ázsiát

Oroszország arra készül, hogy növelje élelmiszer kivitelét a Csendes-óceán melléki ázsiai országokba. Észak-Kínát még ivóvízzel is ellátnák.

Nemrégiben Dimitrij Medvegyev miniszterelnök bejelentette, hogy Oroszország 2020-ig megduplázva, a 15 milliárd dolláros érték fölé kívánja emelni a Kínát, Indiát, Bangladest, Mianmart és Indonéziát magába foglaló térségbe irányuló élelmiszer exportját.

Petr Szamojlenko, az orosz stratégiai tanulmányok intézetének szakértője pedig úgy nyilatkozott, hogy Moszkva számára az egyik legfontosabb prioritás gazdasági befolyásának növelése, különösen a mezőgazdasági termények exportja révén. Az orosz szövetségi statisztikai ügynökség, a Rosz-stat szerint tavaly az első kilenc hónapban az ország kereskedelmi forgalma a régióban megközelítette a 100 milliárd dollárt, míg a teljes külkereskedelem 403 milliárd dollárt ért el.

Jóllehet, ma még szinte kizárólag gabonát exportál Oroszország, azonban a nagyobb nyereség érdekében az a cél, hogy növeljék a feldolgozott termékek – így a liszt, keményítő, tésztafélék, takarmány – arányát. Emellett Észak-Kínát még tengeri halakkal, sőt, ivóvízzel is elláthatják – jelentette ki a Plehanov közgazdasági egyetem professzora, Szvetlana Ivanova. Másrészt David Dawe a FAO részéről úgy véli, hogy a kelet-oroszországi térségben nagy lehetőség nyílik a szója, kukorica és húskivitelre, ugyanakkor a világélelmezési szervezet szerint Japánban és Indonéziában egyre nő búza és a hústermékek iránti igény.