Oroszországból szeretettel: búza a fél világnak

Az orosz élelmiszer export az elmúlt évben 25 százalékkal 19 milliárd dollárra bővült, és öt év óta első ízben ismét Egyiptom lett a legnagyobb vásárló – írta a Bloomberg hírügynökség.

Az orosz kiviteli rekord elsősorban a búza és a fagyasztott halak exportjának volt köszönhető, de a cukor mennyisége is jelentősen emelkedett. A világ vezető búzaszállítója – a vonzó áraival – az elmúlt években egyre nagyobb részesedést szerzett a világpiacon. Bár amint Andrej Szizov, a moszkvai székhelyű tanácsadó cég, a SovEcon ügyvezető igazgatója elmondta a Bloomberg-nek, a tavalyi magasabb búzaárak abban is segítették Oroszországot, hogy jelentősen növelje bevételeit.

Az orosz búzából a legtöbbet a 95 milliós Egyiptom vásárolta az elmúlt évben, és 2012 óta először előzte meg Kínát.

Egyiptom beszerzése az alapvető orosz agrártermékekből, mint például a búza és a napraforgóolaj, tavaly 44 százalékkal 1,74 milliárd dollárra ugrott. Kína ugyanakkor 1,72 milliárd dollárért vásárolt be, főként halat, és olajos magvakat.

Mindenesetre tény, hogy a világ országainak fele vásárol orosz búzát, Moszkva pedig megpróbálja csökkenteni a mezőgazdasági importtól való függését, miután megtiltotta egyes nyugati élelmiszerek vásárlását a nyugati országok által bevezetett szankciók ellenlépéseként.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel