Őseink növénytermesztési szokásai segíthetnek alakítani a jövő mezőgazdaságát

Fotó: Wikipedia

A Sheffieldi Egyetem kutatói szerint őseink 10000 évvel ezelőtti mezőgazdasági döntéseit alapul véve enyhülhetnek a jövő az élelmiszerbiztonsági nehézségei. Egy kutatás során nyugat-ázsiai termőföldeken tevékenykedő első szántóföldi gazdálkodók termelési szokásait vizsgálták tudósok, megfigyelve, mely gabonafajtákat részesítették előnyben.

Meglepő eredmények születtek, ugyanis sok olyan növényt fogyasztottak őseink, amelyet manapság már nem termesztünk, holott olyan mennyiségű termést képesek hozni, mint a vad búza és árpa. A gabonatenyésztők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a jelenleg ismert gabonák vadon termő fajtái iránt, hiszen olyan pozitív tulajdonságokat ismerhetnek meg ezáltal, melyek növelhetik a termelési hozamot és a szélsőséges éghajlattal szembeni ellenállási képességet. Két fő közös tulajdonságot azonosítottak a kutatók, melyek segíthetnek a jövőbeli eredményeket javítani.

A vizsgált növények egyrészt nagyobb ezermag tömeggel rendelkeznek, melyek vigorozusabb növény kifejlődését teszik lehetővé, mely által több tápanyag és fény felvételére képesek. Másrészt növényként kevesebb sarjhajtást hoztak. Minél jobban megértjük, hogy a múltban, természetes módon mely növények teljesítettek jól termelékenységükkel, annál nagyobb esélyünk van a jövő élelmiszer-kihívásaira reagálni.