Összefogás a sáskajárás ellen

Továbbra is megfeszített küzdelem folyik a Kelet-Afrikát sújtó sáskainvázió ellen. A nehézségeket fokozza a kontinensen is kitörő koronavírus járvány.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közleménye szerint a sáskainvázió továbbra is aggasztó mértékű Afrikában. Különösen Etiópiában, Kenyában és Szomáliában jelent példátlan fenyegetést az élelmezésbiztonság és termelés szempontjából a kártevő. A sáskák leginkább érintett régióban mintegy 20 millió ember élelmezése forog veszélyben.

A sivatagi sáska az egyik legpusztítóbb kártevőnek számít a világon, egy négyzetkilométeren akár 80 millió példánya is megjelenhet. kártétele brutális mértékű.

A márciusban tapasztalt esőzések elősegíthetik a kártevők szaporodását az elkövetkező hónapokban. A szakemberek szerint új rajok lepik majd el Kenyából indulva Dél-Szudánt és Ugandát.

„A FAO-val együttműködő valamennyi érintett ország kiemelt prioritásnak tekinti a sivatagi sáskák visszaszorítását. Szervezetünk támogatásával a megfigyelések mellett földi és légi permetezések segítnek a példátlan helyzetben”, hangsúlyozta mondta Cyril Ferrand, a FAO kelet-afrikai szakértője.

Eddig több mint 240 ezer hektárt permeteztek le a leginkább érintett területeken. A munkálatokban 700 szakembert készítettek fel a védekezés segítésére. A koronavírus világjárvány miatt a motoros permetezők és permetszerek szállításában léptek fel zavarok.

“A legnagyobb kihívásunk most, hogy az eszközök eljussanak úti céljukhoz”, tette hozzá Ferrand.

A FAO emellett azt szeretné elérni, hogy minél több helyen használják azt az alkalmazást, amely valós időben rögzíti és továbbítja az adatokat műholdas csatornákon keresztül a szervezet római székhelyére.