„Összemegy” a belga sültkrumpli

A hagyományos belga hasábburgonya, a „frites” hossza hamarosan 3 centiméterrel is kisebb lehet, mint a szokásos – figyelmeztettek a burgonyatermelők.

A franciául frites-nek nevezett, és gyakran majonézzel fogyasztott sültkrumpli a belgák mindennapi ropogtatni valója, a méretcsökkenés tehát felér egy kisebb nemzeti katasztrófával. A sültkrumpli a mai Belgium déli, francia nyelvű felében, Vallóniában lévő Namurból származik, ahol a helyiek különösen kedvelték a sült halat. Azonban amikor 1680 különösen hideg telén befagyott a Meuse folyó, az emberek azt mondták, hogy hal helyett jó lesz a sült burgonya is. És azóta is lelkesen fogyasztják.

Pierre Lebrun, a Vallon Burgonya-termelők Egyesületének vezetője szerint az idei alacsonyabb csapadékmennyiség miatt 25 százalékkal visszaesett a terméshozam, ami nemcsak a darabszámot, hanem a burgonyagumók méretét is érintette. „Mivel jelenleg kisebb burgonyákat adott a föld, be kell érnünk kisebb sültkrumplival” – mondta Lebrun a Sudpresse újságnak, hozzátéve, hogy a száraz talaj még a betakarítást is megnehezítette, és ugyanez történt Dél-Anglia, Hollandia, Franciaország és Nyugat-Németország területén.

Augusztus végén a brit The Guardian arról számolt be, hogy Belgium az EU-tól pénzügyi támogatást kért az aszály hatásának kompenzálására.

„Katasztrofális a helyzet olyan területeken, amelyeket a gazdálkodók nem tudtak öntözni. Ők rekord mértékű, 30 százalékos hozamveszteségről számoltak be” – mondta Romain Cools, az ország legnagyobb burgonya termelője, a Belgapom főtitkára.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fotó: Pixabay