Összezavarta a világpiac az ausztrál borágazatot

A növekvő külföldi kereslet és a csökkenő helyi termelés együttesen azt jelentheti, hogy az ausztrál borágazat 2019-ben nem tudja kielégíteni a keresletet – figyelmeztet a Colliers International elemzése, amely megállapítja, hogy egyre növekszik az olyan ausztrál termékek iránti kereslet is, mint a cseresznye, a marhahús és az avokádó.

Amint a Colliers által készített Agribusiness 2019 című jelentés írja, a keresletélénkülés vonatkozik a borokra is, ám a kereslet várhatóan meghaladja az idei kínálatot.

Az ausztrál borok legnagyobb vásárlója Kína és az Egyesült Királyság, amelyek az elmúlt év június 30-ig tartó szezonban több mint 1 ausztrál dollár értékben vásároltak. Kína, ahol folyamatosan élénkül a vörös borok iránti igény, első alkalommal importált ilyen nagy értékben Ausztráliából.

Másrészt a nemzetközi borpiac jellemzője, hogy az említett időszakban Spanyolország annyit szállított a világpiacra, mint a teljes ausztrál termelés, viszont a spanyol átlagár csupán kétharmada az ausztrálnak. Az alacsony szállítási árak miatt francia gazdák már több alkalommal demonstráltak a spanyol határon az ibériai bor bevitele ellen.

A nyomott árak miatt az ausztrál borágazat az elmúlt mintegy tíz évben elkezdte csökkenteni a termelést, így például a 2018-as mennyiség mintegy tizedével volt kevesebb az egy évvel korábbinál, és még nagyobb mennyiségcsökkenés várható az idei szezonban.

Ráadásul – állapították meg az elemzők – délkelet-Ausztráliában a növekedési feltételek is kedvezőtlenebbek voltak 2018-hoz képest, ami növeli a borszőlő iránti keresletet, és felfelé irányuló nyomást gyakorol a felvásárlási árakra.

***

Szeretné egy éven át tesztelni az Agrivi farmmenedzsment szoftvert? Itt a lehetőség! A világ 150 országa után Magyarországra is megérkezett az Agrivi, amely komplex megoldás a gazdálkodási tevékenység hatékonyságának növeléséhez. Próbálja ki elsőként.