Őszi búza: az EU optimista

Európa idei szokatlanul meleg tele jó kezdeti feltételeket teremtett az őszi búza számára, és fagykárokat is alig észlelték a legnagyobb termelő régiókban – közölte a Reuters ágazati elemzők jelentése alapján.

Az EU legnagyobb búzatermesztője Franciaország, nagy terméshozamra számít az enyhe tél után, és annak révén, hogy a gazdálkodók megnövelték a vetésterületet. Különösen a második legmelegebbnek tartott február volt jó hatással a búza fejlődésére, és a hónap végére megjött a megfelelő mennyiségű eső is.

A francia mezőgazdasági minisztérium becslése szerint a gazdálkodók 5,0 millió hektár őszi búzát vetettek a 2019-es betakarításra, ami 2,9 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Jelenleg a búza és az árpa hozampotenciálja egyaránt tisztességes, már csak egy hirtelen fagytól tartanak a farmerek.

Németországban, a búza a szokásosnál hét-négy héttel korábban ébredt, de a gazdák az elmúlt évek tapasztalatai alapján továbbra is tartanak tavaszi fagyoktól, valamint az aszálytól. A német őszi búza vetésterülete 4,6 százalékkal 3,0 millió hektárra nőtt.

Az EU harmadik legnagyobb búzatermesztője Nagy Britannia, ahol 4 százalékkal 1,86 millió hektárra bővült a vetésterület.

Lengyelországban pedig 2 százalékkal nőtt a búzaföldek területe, így elérte a 2 millió hektárt – jelentette a Sparks Polska, hozzá téve, hogy a kellemes tél után nagyon szépen fejlődik a búza. Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője megjegyezte, ha nem fagy ki, és nem kell tavaszi búzával pótolni a kifagyott búzát, idén jóval többet arathatnak, mint tavaly.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90