Öt élelmiszer, amely veszélyben van a klímaváltozás miatt

Az éghajlatváltozás negatív hatásai komolyan veszélyeztetik a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés sikerességét. A kávé már régóta ide tartozik, rajta kívül számos élelmiszercsoport van, amelyek hosszú távon komolyan megszenvedi az emelkedő hőmérsékletet és a szeszélyes időjárást.

A búza az emberek által fogyasztott összes élelmiszer körülbelül 20 százalékát teszi ki, gyakorlatilag szinte az egész világon termesztik. A klímaváltozás miatti aszályok a világ búzatermő területeinek 60 százalékát érinthetik negatívan.

A juharszirup Észak-Amerikában több milliárd dolláros iparág és Kanada nemzeti élelmiszere. A juharlevek – a szirup legfontosabb összetevője – áramlását a tél végi „fagyasztási és felolvasztási ciklusok” szabályozzák, és a hőmérsékletváltozások már most problémákat okoznak. Az amerikai gyártók már korábbinál változékonyabb szezonokról számolnak be.

A tenger gyümölcsei az óceánok növekvő szén-dioxid szintjének köszönhetően vannak bajban. A tengereink átlagosan 25 százalékkal savasabbak, mint az iparosodás előtti időkben, ami a vízhőmérséklet emelkedésével együtt mindenféle tengeri fajt veszélyeztet. A Földközi-tengeren a szardínia átlagos tömegének körülbelül kétharmadát veszítette el az elmúlt évtizedben. Az Atlanti-óceán északi részén pedig a homárok észak felé haladnak, hidegebb vizeket keresve, fenyegetve más ökoszisztémákat

A kakaófák erős növények, amelyek képesek ellenállni az emelkedő hőmérsékleteknek, de nem tudják kezelni a vízkészletekben bekövetkező csökkenést. A jelenlegi körülmények között Nyugat-Afrika hőmérséklete 2050-re valószínűleg több mint 2 Celsius fokot fog emelkedni, ami a csapadékmennyiség növekedése nélkül kiszorítja az alapvető nedvességet a fák közül. Rövid távon áremelkedésekre számíthatunk, hosszú távon a kakaótermesztésnek teljesen új területekre kell áttérnie.

Ha az bor kilátásai nem egyesítik az emberiséget a klímaváltozással szemben, akkor semmi sem fog, mondják szakértők. Egy 2020-as tanulmány szerint a hőmérséklet emelkedése 2100-ra tönkreteheti a megfelelő szőlőtermesztő talajok 56 %-át, köztük a Chardonnay-t, Pinot Noir-t, és a Cabernet Sauvignon-t.