Öt év után újra fenyeget az El Nino

Klímaszakértők arra figyelmeztetnek, hogy visszatérhet a rettegett El Nino jelenség, a farmerek és döntéshozók Ázsia szerte arra készülnek, hogy az aszály hatalmas mennyiségű terményt tesz tönkre, jelentősen emelve az árakat a szektorban a pálmaolajtól a rizsig.

A malajziai és indonéz gazdálkodók még jól emlékeznek az 1997-es El Ninóra: a hosszan tartó, extrém szárazság olyan súlyos volt, hogy több pálmaolaj-finomító üzem egyszerűen kiszáradt megfelelő vízkészletek hiányában. Az óriási terményveszteség nyomán 1998-ban 2 százalékkal emelkedett az infláció Malajziában. Az El Nino 2009-es visszatérése kevésbé volt drámai, de hivatalos adatok szerint így is 24 ezer ember halálát és 34 milliárd dolláros veszteséget okozott világszerte. A Bloomberg tudósítása szerint Ázsia idén ismét az El Nino visszatérésére készül, a mezőgazdaság veszteségei mellett most az inflációs nyomás is fenyegeti a fejlődő országokat. A térség jegybankjai jelenleg is küzdenek a gyengébb gazdasági növekedéssel, amit tetézhet, ha az amerikai jegybank, a Fed a várakozások szerint kamatemelési ciklusba kezd. Az olyan országok, mint Dél-Korea, vagy India, eddig az alacsony kamatszintekkel pörgették fel a gazdaságot, ezt a lehetőséget most elsöpörheti az El Nino.

A Fülöp-szigeteken már érezhető az aszály hatása, és az indiai kormány is gyengébb monszun időszakra figyelmeztetett. Az ENSZ élelmezésügyi világszervezete, a FAO 1,5 százalékos csökkenést jósol a 2015-2016-os búzatermésben.