Öt új termék a kalászos gabonáknál

A kalászos gabonafélék területén a világpiacot vezető Syngenta ettől az évtől négy őszi búza fajtát és egy hibridárpát kínál a hazai gazdálkodóknak. Sokat várunk ezektől a vetőmagoktól, hiszen az ország számos pontján elvégzett kísérleteinkben nagyon ígéretes terméseredményeket értünk el velük, és a tavalyi évben közel 200 termelőnél közepes parcellákon is bizonyították tudásukat. Cégünk megbízható – a csávázástól a tarlókezelésig tartó – teljes technológiát kínáló portfólióval rendelkezik. A fungicid készítmények kimagasló – a 2014-es viszonyok között igen látványos – hatékonyságot mutattak a kalászosokban.

A tavalyi évben 1,16 millió hektáron őszi búza, 210 ezer hektáron pedig őszi árpa termett, amely enyhe növekedést jelent 2013-hoz képest. Az idei vetésterület viszont – különösen az őszi búza esetében –elmarad ettől, alig több mint 1 millió hektárt tesz ki. A legnagyobb kihívást 2014-ben a soha nem látott mértékű sárgarozsda fertőzés jelentette, amire a Kárpát-medencei búza fajták különös érzékenységgel reagáltak. Ezen kívül a mezei pocok okozott problémát a déli országrészben.

2014-ben nem voltak ritkák a 8-9 tonna feletti termésátlagok, ugyanakkor a pocok és sárgarozsda sújtotta táblákon alig 2-3 tonnát arattak.

A tavalyi esztendő tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy rendkívül fontos a preventív védekezés, a szükséges gombaölőszeres kezelés és a megbízható szárszilárdítás.