Ötvenezer embert kíván az új-zélandi tejágazat

Új-Zéland gazdag ország, és nemigen fogad be letelepedni szándékozókat. Most azonban azt írja a NZ Herald, hogy 2025-ig a farmoknak – elsősorban a tehenészeteknek – 50 ezer új munkásra van szükségük, hogy az ország megőrizze a versenyképességét a világpiacon.

A lap még tejipar toborzó honlapjának linkjét is mellékeli ( GoDairy.co.nz ), úgyhogy nagy lehet a szakemberhiány.  A farmerszövetség szerint az országban “rengeteg lehetőség van motivált emberek számára, akik új készségeket akarnak elsajátítani és sikert találni a tejiparban”.

Ezután csábító, valóságos reklámszöveggel támasztják alá a fentieket, mondván, a tej-ágazatban számos lehetőség van a tejtermelés, az agrár-üzlet és az agrártudomány különböző területein. “Az ágazat munkatársai nagyszerű életmódot alakíthatnak ki, miközben emberekkel, állatokkal és csúcstechnológiával dolgoznak.” Jól hangzik.

A magyar konzuli szolgálat tájékoztatása szerint azonban a kétoldalú kormányközi megállapodáson alapuló working holiday scheme (WHS) vízum csak a 18-35 év közötti fiatalok számára kínál egyéves, munkával egybekötött tartózkodási lehetőséget az országban. Évente 100 magyar állampolgár jelentkezését fogadják be, a helyek általában a jelentkezés megnyitásától számított pár perc alatt betelnek. Ugyanakkor az Új-Zélandon munkát vállalni szándékozó magyar állampolgárok csak munkavállalói engedély megszerzését követően igényelhetnek munkavállalói vízumot.