Pakisztán rizsforradalomra készül

Forradalmi változás elé néz a Kínával együttműködő pakisztáni rizstermesztés – írja a helyi sajtó, hozzátéve, hogy Pakisztán évi hatmillió tonnás kivitelével a világ 11. legnagyobb rizsexportőre. Kína pedig a világ legnagyobb rizsfogyasztója, és felhasználásának 30-40 százalékát Pakisztánból szerzi be.

 Az egyik vezető kínai vállalat, a Yuan Longping High-Tech Agriculture egy pakisztáni céggel karöltve azon van, hogy jelentősen növelje a rizshozamot, és az együttműködéshez a pakisztáni kormány is társult. Ennek eredményeként 12 kínai rizs-specialista érkezett az országba, hogy a helyi tudósokat és mezőgazdasági termelőket felkészítse a hibrid rizs termesztési technológiákra a terménytermelékenység javítása érdekében.

Az eddigi kísérleti eredmények már igen kedvezőek. Amíg a hagyományos fajtákból 50-60 maund (egy maund 37 kilogramm) terem 0,4 hektáronként, addig a kínai hibridfajtákból már 100 maund is terem – mondta Shah Rukh Malik, helyi Guard Agriculture Research & Services Limited vezetője.

Sőt, a The Nation című lap szerint a második legnagyobb pakisztáni tartomány, Szindh 180 ezer hektárnyi rizsültetvényein a hibridfajták hozama átlagosan 120 maund volt, egyes esetekben pedig elérték a 140 maundot is.

Pakisztán iránti keresletének 30 százalékát 40 százalékra importálja. Az ország rizs exportja a szomszédos országba kettős lesz, ha mezőgazdasági termelői elfogadják a modern mezőgazdaságot. „Lehetőségünk van arra, hogy e régió legjelentősebb rizs exportőrévé váljunk, ha növeljük a hozamot. A kivitelünk meg is duplázódhat, azt követően, hogy a gazdák elfogadják az új módszereket” – jelentett ki Shah Rukh.