Párizsi törvény az élelmiszerpazarlás ellen

Franciaország megtiltotta, hogy a szupermarketek fogyasztható élelmiszereket dobjanak a szemétbe. Az intézkedést azért vezették be, hogy csökkentsék az élelmiszerhulladék okozta járványveszélyt. A The Guardian idézi Guillaume Garot korábbi élelmiszeripari minisztert, aki szerint botrányos, hogy a szupermarketek hulladéktárolóba dobott eladatlan ehető élelmiszerekre vegyi anyagokat, tisztítószereket öntenek.

A törvény szigorúan megtiltja ezt a gyakorlatot, és úgy rendelkezik, hogy a 400 négyzetméteresnél nagyobb szupermarketek jövő év júliusáig kötelesek lesznek a hivatalos szerződést kötni jótékonysági szervezetekkel az eladatlan élelmiszerek felhasználásáról, különben a bírság akár 75 ezer euróra is rúghat, sőt bizonyos esetekben két év börtön is lehet a halmazati büntetés.

Az intézkedések részét képezik azoknak a kormányzati erőfeszítéseknek, hogy 2025-re felére csökkentsék a kidobott élelmiszerek mennyiségét. Hivatalos becslések szerint egy átlagos francia állampolgár évente 20-30 kilogramm élelmiszert dob a szemétbe (7 kilogrammot eredeti csomagolásban), és mindennek összértéke elérheti a 20 milliárd eurót évente.

Jóllehet sajtójelentések szerint a döntést lelkesen üdvözölték a környezetvédelmi csoportok valamint a segélyszervezetek, a francia Üzleti és Kiskereskedelmi Szövetség szerint a törvény célját és szándékét tekintve egyaránt elhibázott. Amint a szervezet vezetője, Jacques Creyssel kijelentette, a szupermarketek csak az élelmiszerhulladék öt százalékáért felelősek és már így is 4500 üzlet adományoz élelmiszert segélyszervezeteknek.

Csakhogy a tíz legnagyobb élelmiszerlánchoz több mint 23 ezer szupermarket tartozik Franciaországban.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület  szerint Magyarországon évi 1,8 millió tonna élelmiszer kerülhet a szemétbe.  A civil szervezet önkéntesek segítségével kutatja és gyűjti a hipermarketekben, gyárakban és feldolgozóüzemekben fölöslegessé vált és megsemmisítés előtt álló élelmiszereket, amelyek kereskedelmi forgalomba valamiért nem hozhatók, de minőségileg fogyaszthatók, majd adomány formájában eljuttatja karitatív szervezetekhez és önkormányzati intézményekhez, akik ingyenesen szétosztják ezen termékeket a rászoruló emberek között. 2014-ben 220 szervezeten keresztül mintegy 300 ezer embernek juttattak el ingyenesen 1413 tonna élelmiszeradományt Magyarországon. A Syngentával közösen pedig hatodik éve valósítják meg az Élelmiszerlavina programot.