Pasta Italiana – Róma kiszúrna kereskedelmi partnerével?

Olaszország azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy az unióban forgalmazott tészták dobozán tüntessék fel a búza eredetét. A kanadai durumbúza exportőrök egyből riadót fújtak, attól tartva, hogy csökkenni fog a forgalmuk. Olaszország lépése éppen akkor történt, amikor végső szakaszába lépett a kanadai-európai szabadkereskedelmi megállapodás a jóváhagyása.

Róma azt szeretné elérni, hogy a boltokban kapható tészták dobozán szerepeljen a búza termőhelye mellett az is, hol őrölték lisztté.

A kanadai exportőrök és a mezőgazdasági termelők attól félnek, hogy ez a lépés Kanadában, a világ legnagyobb durumbúza-exportőr országában csökkentheti az árakat, illetve növelheti az Olaszországba való szállítás költségét.

A kanadai Globe and Mail nem fejti ki, hogy mit is értsünk az utóbbi állításon, azt viszont megírta, hogy Olaszország Kanada második legnagyobb durumbúza vásárlója és tavaly augusztus végétől az idei március végéig tartó hat hónap alatt 522 ezer tonnát importált az ottawai kormány adatai szerint. Olaszország átlagosan 248 millió dollár értékben vásárol durumbúzát Kanadában – adta közzé az International Grains Council.

Fotó: Pixabay.com