Patagóniai cseresznye az új világrekorder

A hazánknál nyolcszor nagyobb Chile egy afféle nadrágszíj ország: északtól délig 4270 kilométer hosszú és átlagosan 177 kilométer széles. Vannak hatezres hegyei is, de ezek mellett gyümölcstermesztői is igen híresek.

Nemrégiben amiatt lett híres Claudio Vergara Tagle, hogy nála termett a világ a legnagyobb cseresznyéje. Tagle még az előző szezonban szüretelte le a majdnem 24 grammos gyümölcsöt, ám csak a közelmúltban kapta meg a hivatalos Guinness-világrekord bizonyítványt. A gyümölcs súlya 23,92 gramm volt, ami jelentősen meghaladta az eddigi világbajnok, egy Olaszországban termett 21,69 grammos cseresznye 16 éves rekordját.

Claudio Vergara Tagle farmja egyébként nem a legfontosabb mezőgazdasági régióban van, hanem attól jóval délebbre, Patagóniában, Chile Chico városka közelében, ami nagyjából 1500 kilométernyire van a fővárostól, Santiagótól. Ez a terület, a 108 ezer négyzetkilométeres Aysén régió a déli félteke legújabb cseresznyetermesztési területe.

„Errefelé nyáron nagyon hosszúak a nappalok, hiszen a nap hatkor kel és este tízkor nyugszik le. Az itteni a cseresznye magasabb szárazanyag-tartalommal rendelkezik, és nagyobb, édesebb és keményebb, mint ami máshol terem” – mondta a CNN tudósítása szerint Vergara, aki termelő és exportőr is egyben.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub