PC helyett salátát programoznak

Érdekes, sőt bizarr látvány, ahogyan fehér köpenyes programozók – akik a laptopok, tabletek és okostelefonok megjelenése előtt még asztali számítógépeket gyártottak – most a chipek helyett salátákat „programoznak”.

A föld nélkül, vízben nevelt növényeket teljesen steril körülmények között, csúcstechnológia segítségével termesztik a Fujitsu nevű japán elektronikai cég emberei. Az így előállított zöldség sokkal tovább friss marad, ráadásul veseproblémával küszködők is fogyaszthatják, mert a hagyományos termesztéshez képest jóval alacsonyabb káliumszintet lehet elérni az eljárással. Igaz, az így előállított zöldség egyelőre kétszer-háromszor annyiba kerül, mint egy hagyományos saláta. Amint azonban olcsóbb lesz az eljárás, a hazai termelőknek is érdemes kipróbálniuk a technológiát.

Mivel elég sok gyárat kellett bezárni az asztali számítógép piac visszaesése miatt, a Fujitsu nem az egyetlen tech-farmer. A Toshiba mérnökei levélzöldségeket, spenótot és a sárkányfogó salátaként is hívott mizunát termesztenek. Kicsit más irányból, de hasonló megközelítéssel fordult az agrárium felé a Panasonic, amelyik előreláthatóan még idén megkezdi a számítógépes irányítású üvegházrendszere értékesítését. A japán cégek egyébként nem számítanak komoly árbevételre a termesztésből, – a napi 3500 fej saláta éves szinten csak pár millió dollárt hoz, amely kerekítési összeg a több tízmilliárdos árbevételhez képest – de tökéletesítik és a jövőben magát a technológiát kívánják értékesíteni.