Piactámogatási kampányokat tervez az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság 2020-ban 200,9 millió eurót szán az EU agrár-élelmiszeripari termékei promóciójának finanszírozására.

Az EU agrár-élelmiszeripari termékek promóciójára irányuló politikájának célja az, hogy segítse az ágazatot a globális agrár-élelmiszerpiac előnyeinek kihasználásában, és segítse a termelőket, ha piaci zavarok merülnek fel.

Amint az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa, Phil Hogan elmondta: „Európa hírneve az agrár-élelmiszeripari termékek világpiacán páratlan. Az EU nem véletlenül a világ legnagyobb élelmiszer-exportőre. Az egyre növekvő költségvetéssel rendelkező promóciós politikánk támogatja az Unió termelőit abban, hogy termékeiket megismertessék mind az EU-n belül, mind azon kívül. A hatályban lévő kereskedelmi megállapodások megteremtik azokat a feltételeket is, hogy növeljék exportjukat a gyorsan növekvő piacokon.

Az EU és Kína között a közelmúltban megkötött kétoldalú megállapodás egy újabb példa a Bizottság arra irányuló törekvésére, hogy újabb lehetőségeket teremtsen az EU termelői és kiváló minőségű termékeik számára.”

A jövő évben az említett költségvetés több mint fele (118 millió euró) az EU-n kívüli, nagy növekedési potenciállal rendelkező piacokon – például Kanada, Kína, Japán, Korea, Mexikó és az Egyesült Államok – való kampányokra irányul. A támogatható ágazatok között szerepelnek a tejtermékek és a sajt, az étkezési olajbogyó, az olívaolaj előállítói, valamint a borászat.

A kampányok egyebek között tájékoztatják az Európai Unió fogyasztóit, valamint a globális fogyasztókat az EU különféle minőségbiztosítási rendszereiről és tanúsítványairól, például a speciális termőterületi jelölésekről.

A 2020-as kampányokra vonatkozó pályázati felhívásokat januárjában teszik közzé. Kereskedelmi szervezetek, termelői szervezetek és a promóciós tevékenységekért felelős agrár-élelmiszer-ipari csoportok pályázhatnak finanszírozásra és benyújthatják javaslataikat – írta közleményében az Európai Bizottság.