Pikkelnek a sörre az angolok

Na, tessék, itt az új világrend. Nemrégiben írtuk, hogy már Kaliforniában is termesztenek kávét, most meg azt írja a brit Mirror, hogy – és most kapaszkodjunk meg – az Egyesült Királyságban a heti 108 millió fontért vásárolnak bort, míg csak 45 milliót költenek sörre.

Márpedig el kell hinnünk, hiszen a lap az ottani statisztikai hivatalra, az Office for National Statistics-re hivatkozik. Azt is megkockáztatja ennek alapján, hogy a borivás már nem csak az ínyencek szokása, és az Egyesült Királyság a borbarátok nemzetévé válik.

Mert a fenti számokat nem tudnák elérni csupán az éttermi fogyasztással. A 108 millió font jó részét az üzletekben hagyják bevásárláskor, hiszen bárokban és éttermekben mindössze 520 millió palack fogyott el.

A Wine and Spirit Trade Association szerint a királyságban több mint 38 millió ember – a felnőttek 74 százaléka – rendszeresen fogyaszt olcsó mediterrán bort. A szigetország tavaly három milliárd fontért 1,8 milliárd palackbort importált, és ebből egymilliárdot az Európai Uniós országokból. Ezáltal Nagy Britannia a világ hatodik legnagyobb borpiaca, ahol a boltokban 5,56 font az egy palackra jutó átlagár.

Így aztán nem csoda, hogy a fogyasztói igény és a klíma változásával párhuzamosan egyre több pincészet létesül Dél-Angliában. Csak tavaly 64 új egységet alapítottak, és a szőlőültetvények száma már elérte az ötszázat. Igaz, sörfőzdéjük még mindig több mint 1700 van, igen sok közülük több száz éve működik.