Pravda: az orosz mezőgazdaság többet hoz, mint a fegyverexport

Az Európai Unióból származó élelmiszerek importjának tilalma, valamint a rubel január óta tartó ismételt zuhanása együttesen az orosz mezőgazdaság erősödését okozta.

Amióta Putyin elrendelte az importtilalmat, növekedésnek indult a mezőgazdaságban dolgozók száma és ma már a mezőgazdasági termékek kiviteléből származó bevétel meghaladja a fegyverexportét is – írta a Pravda, rámutatva, hogy 2014 óta az orosz mezőgazdaság valóban virágzik – különösen a vetőmag termelés és a baromfitenyésztés ért el nagy sikereket –, és a rubel értékvesztése révén orosz áruk versenyképesebbé váltak a világpiacon. Emellett ugyancsak 2014 őszétől az orosz gazdáknak már nincs versenytársuk a belső piacon: a helyi termékek uralják a piacot. A lap szerint az importált sajt piaci részesedése 48-ról 23 százalékra csökkent, míg a sertéshús esetében 18-ról 9 százalékra esett a külföldi termékek aránya.

Amint a Pravda.ru írja, Oroszország idén a világ legnagyobb gabonaexportőrévé vált, ami a rekordtermésnek köszönhető, így akár 30 millió tonna búza világpiaci értékesítésére nyílik lehetőség. Ugyancsak az orosz pozícióit erősíti, hogy Afrika, valamint a Perzsa-öböl több országa nem kíván gabonát vásárolni az Egyesült Államoktól és Ausztráliától. Emellett az olcsó olaj révén az alacsonyabb szállítási költségek ugyancsak Moszkvát segítik, és amint azt a Financial Times megjegyezte, ez lehetővé tette, hogy olyan távoli országok is orosz gabonát vegyenek, mint Dél-Afrika és Mexikó.