Prognózis: csökken a repce európai vetésterülete

A kiszáradt talaj jelentősen akadályozta a késő nyári repcevetést Európában, növelve annak lehetőségét, hogy a mezőgazdasági termelők inkább a vonzó árú búzára koncentrálnak – írta elemzők véleménye alapján a Reuters hírügynökség.

A Nemzetközi Gabonatanács (International Grains Council) arra a következtetésre jutott, hogy a búza vetésterülete a 2019/2020 évi betakarításra – négy szezon óta először – világszerte bővülni fog, amit az emelkedő felvásárlási árak bátorítanak.

Az Európai Unióban a búza felé történő elmozdulást erősítheti a repce területének csökkenése, és az, hogy Észak-Európában az őszi vetést várhatóan idén nem akadályozza özönvízszerű eső, mint az elmúlt évben – tartják az ágazati elemzők, akik szerint Franciaországban az idei 1,5 millió hektárnál 150-200 ezer hektárral kevesebb repcét vetnek. Németországban pedig 200 ezer hektáros csökkenéssel egymillió hektár alá esik a repce vetésterülete. Ezzel szemben a búza németországi vetésterülete az idei 2,9 millióról várhatón 3,1-3,2 millió hektárra bővül.

Lengyelországban szintén növekedni fog a búzaföldek nagysága, amit korai kukorica betakarítás, valamint a magasabb felvásárlási árak ösztönöznek. Bár, amint Wojtek Sabaranski, a Sparks Polska elemzője mondta, a vetés feltételei ugyan némileg javultak a közelmúlt esőzései révén, de a talaj nedvessége még mindig nem elegendő számos régióban, különösen nyugaton és északnyugaton.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel