Puha vagy kemény a bogyó? A robotnak ez sem gond

Áprilisban írtunk egy zöldségbetakarító robotról, amelynek manipulátorja nagyon hasonlít az emberi kézre. A robotika azonban szereti az egyszerű megoldásokat, úgyhogy itt egy újabb kísérlet eredménye.

A londoni King’s College egyik PhD hallgatója fejlesztette ki – a brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testület, az Agriculture & Horticulture Development Board támogatásával – a Growbot nevű mezőgazdasági robotot, aminek olyan egyszerű a kezelése, hogy semmiféle technológiai előképzést nem igényel. Ezzel végül is azon az úton jár az agrár-robot fejlesztés, amin a személyi számítógépek is végigmentek. Az első házi komputerekbe ugyanis még parancsokat kellett beírni, hogy elvégezzék a feladatot, majd 1984-ben jött az Apple Macintosh. Ez egy radikálisan új grafikus felhasználói felületet mutatott: a felhasználók a szöveges parancsok helyett a monitoron megjelenő asztalon, a munkaműveletek ikonjaira kattintva kezelhették a számítógépet.

A robotok mezőgazdasági terjedése megállíthatatlan. Például a nyugati tehenészetekben egyre gyakrabban látni olyan robotkarokat, amelyek a tehenek tőgyét fertőtlenítik a fejés előtt.

A legkritikusabb terület azonban talán a gyümölcsszedés. A képünkön látható robot kezének két „ujjába” olyan érzékelőket építettek, amelyek utánozzák, ahogyan az ember ösztönösen használja tapintást, amikor megfog dolgokat. Ennek köszönhetően a kényes termény nem sérül a betakarítás során.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel