Rangos díjat nyert fenntartható törekvéseiért egy argentin város

Rangos fenntarthatósági díjat kapott a több mint két évtizede zajló városi gazdálkodási projektjéért az 1,1 millió lakosú argentin Rosario város. A World Resources Institute (WRI) Ross Center városokért díja mellé 250 ezer dollárt is kapott a győztes. A díjra 54 ország 160 városából pályáztak.

Rosario vezetése ezért indította el projektjét, hogy az ország 2001-es súlyos gazdasági válsága után egészséges helyi termékeket és megélhetést biztosítson a szegény családok számára, közölte a WRI.

A város legszegényebb lakói üres földterületet kaptak városi gazdálkodás céljára. A program azóta is sikeresen zajlik, napjainkban  300 városi kert van a nagyvárosban állami és magánterületeken, ezen kívül 2400 család saját zöldségeskertet létesített, és hét új, állandó piactér nyílt.

A kezdeményezés a város éghajlatváltozással kapcsolatos tervezésének alapvető részévé vált, hiszen a zöldfelületek segítik az eső elnyelését és az áradások megelőzését, míg a helyi élelmiszertermelés csökkenti a friss termékek szállításával járó szén-dioxid-kibocsátást.

Maria Cantore, Rosario környezetvédelmi titkára elmondta, reméli, hogy a kezdeményezésük példaként szolgálhat más városok számára is, akik saját gazdaságaik fejlesztésére törekednek.

Az ENSZ szerint a világ népességének több mint kétharmada 2050-re városokban él. A városi gazdálkodás kulcsfontosságú lehet ezeknek az embereknek a táplálásához, évente akár 180 millió tonna élelmiszer előállításával hatalmas lépést lehetne tenni.

Forrás: Reuters Hírügynökség