Rekord agrár-élelmiszer kiviteli többletet ért el az EU

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai szerint szeptemberben soha nem látott magasságba, 3,7 milliárd euróra emelkedett az Unió élelmiszer-kereskedelmi többlete.

Az EU agrár-élelmiszer-exportja 2019 szeptemberében 13,06 milliárd euróra emelkedett, ami 18 százalékos növekedést jelent az előző év azonos hónapjához képest, míg a behozatal értéke 6 százalékkal 9,32 milliárd euróra nőtt.

A havi exportértékek legnagyobb emelkedése a Kínába (509 millió euró növekedés), az Egyesült Államokba (305 millió euró) és Japánba (162 millió euró) irányuló kivitel bővülése révén következett be. Az EU hongkongi, algériai és egyiptomi exportja azonban 37, 19, illetve 14 millió euróval csökkent.

Növekedett viszont az Ukrajnából, Dél-Afrikából és Chiléből származó élelmiszer-import értéke 108, 72, valamint 48 millió euróval. Ezzel szemben csökkent az USA-ból, Oroszországból és Ghánából importált áruk értéke, mégpedig 106, 17 és 15 millió euróval.

Számos termékkategória exportértéke növekedett szeptemberben, így például sertéshúsé 269 millió euróval, emellett a szeszes italok és likőrök kivitele 260 millió eurós növekedést mutat, míg 149 millió euróval növekedett a búza és a borok kivitele. Ugyanakkor az EU 30 millió euróval kevesebbet költött a cukor, illetve 16 millióval a növényi olajok behozatalára.

Mikele Designer képe a Pixabay -en.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub