Rekord gyapottermésre számít Mali

Mali felfelé módosította a 2018/2019-es gyapottermésre vonatkozó előrejelzését.

Az előzetes várakozásokat jóval meghaladó csapadékmennyiség révén az előző szezonban elért 730 ezer tonnánál 2,7 százalékkal több, mintegy 750 ezer tonnás termés várható – tájékoztatta a Reuters hírügynökséget a bamakói székhelyű mezőgazdasági kamara (Chamber of Agriculture, APCAM). Ha a prognózis beválik, Mali lesz Afrika legnagyobb gyapottermesztője és exportőre, mivel a szomszédos Burkina Faso eredményei csökkenést mutatnak.

„A csapadékmennyiség elegendő volt, sőt, egyes helyeken még árvizet is okozott, de ami a mezőgazdaságot illeti, nagymértékben emelkedett a hektáronkénti hozam” – mondta az APCAM vezetője, Bakary Togola, aki maga is gyapottermesztő, így különösen elégedett az általa egyenesen kiválónak nevezett hozammal.

A nyugat-afrikai országban a gyapot ültetése május-júniusban kezdődik, majd novembertől márciusig tart a betakarítás, valamint az értékesítésre való felkészítés és az export.

A tengerparttal nem rendelkező Mali 65 százaléka sivatag, ezért a mezőgazdaság délen összpontosul, főleg a Niger és a Szenegál folyók mellett. A lakosság ellátása szempontjából legfontosabb kultúrnövény a rizs, amelynek öntözéses művelést igénylő elsődleges vetésterülete a mauritániai határ felé eső területeken helyezkedik el. Az országban a rizs és a gyapot mellett főként köles, cirok, jamgyökér és manióka terem.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel