Rekord napraforgótermés a Fekete-tenger mentén

Rekordhozamok az ideális időjárási viszonyok révén – ez tette boldoggá az orosz és ukrán napraforgó termesztőket.

A napraforgó 2,5 tonnás hektáronkénti hozama Ukrajnában rekordmagasságot ért el, hiszen egy évvel korábban csak 2,28 tonnát takarítottak be egy hektáron. Oroszországban az átlaghozam 16 százalékkal 1,86 tonna/hektárra emelkedett.

Mivel India és Kína együttesen a világ napraforgóolaj termelésének 40 százalékát vásárolja fel, és a kereslet várhatóan tovább növekszik, Ukrajnában az elmúlt években jelentősen megnőtt a napaforgó vetésterülete. Az ezredforduló 5,8 millió hektárjánál tavaly például 97 százalékkal nagyobb területen termett a növény. Így ágazati becslések szerint Ukrajna 15,5 millió tonna napraforgómagot takarított be, 3 százalékkal többet, mint az előző szezonban. Oroszországban pedig 14,5 millió tonnás termésről írnak, miután a vetésterület 7 százalékkal 8,2 millió hektárra bővült.

A fentiek alapján az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA azt prognosztizálja, hogy jelentősen nő a két ország a napraforgóolaj-kivitele, megdöntve a korábbi rekordokat.

Az USDA becslései szerint Ukrajna napraforgóolaj-kivitele a 2019/2020-as szezonban eléri a 6,2 millió tonnát, szemben az egy évvel korábbi 6,06 millió tonnával. Oroszországot illetően az export várhatóan 3 millió tonnára növekszik az egy évvel korábbi 2,7 millió tonnáról.