Rekord után nehéz évre számítanak a francia borexportőrök

A francia borok és szeszes italok exportja új rekordot ért el 2019-ben, vagyis az USA által bevezetett új vámok és a Brexit előtti időszakban, ám 2020-ban az ágazat nagy kihívások előtt áll – jelentette be a francia bor- és szeszexportőrök szövetsége (Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux de France, FEVS).

A borok és szeszes italok külföldi értékesítése 5,9 százalékkal 14 milliárd euróra emelkedett az elmúlt évben. Ebből a pezsgő értékesítési mennyisége nemigen változott, a bevétel viszont 7,5 százalékkal 3,1 milliárd euróra emelkedett. A konyak exportja pedig 11,4 százalékkal 3,5 milliárd euróra ugrott.

Az USA tavaly 25 százalékos vámot vetett ki egy sor európai élelmiszertermékre, ideértve a francia bort és az európai sajtokat. A FEVS szerint ennek ellenére az Egyesült Államokba irányuló kivitel – a francia borok és szeszes italok messze a legnagyobb tengerentúli piacára, amely az ágazati kivitel csaknem egynegyedét képviseli –, tavaly 16 százalékkal 3,7 milliárd euróra nőtt, a volumen pedig 5,5 százalékkal növekedett, mert a fogyasztók és az importőrök a szokásosnál többet vásároltak, komoly készleteket felhalmozva.

Ugyanez következett be Nagy Britanniában is, miután a királyság az Európai Unióból való kilépésének időpontjáról és feltételeiről szóló elhúzódó tárgyalások bizonytalanságot okoztak az üzleti életben. Ennek eredményeként a Britanniába irányuló francia eladások 4,4 százalékkal 1,4 milliárd euróra növekedtek – közölte a FEVS. Nagy-Britannia a francia bor- és szeszesitalipar második legnagyobb exportpiaca.

„A 2019-es pozitív eredmények nem téveszthetnek meg bennünket: a nemzetközi kereskedelmi és politikai feszültségek súlyosan érintik a francia borok és szeszes italok kivitelét, így nehéz év elé nézünk” – mondta Antoine Leccia, a FEVS elnöke. Az október 18-án hatályba lépett amerikai vámtarifák 2019 utolsó negyedévében 17,5 százalékkal csökkentették a palackozott francia bor kivitelét, ami 40 millió euró veszteséget jelentett az eladásokban.