Rekordévet zártak az angol borászok

A WineGB kereskedelmi szervezet kimutatta, hogy tavaly Angliában és Wales-ben új rekordot állítottak fel a borászatok. A 2017-es fagy sújtotta évnél 5,9 millióval több, összesen 15,6 millió palack bor készült. Ez a mennyiség jelentősen veri az eddigi rekordév, a 2014-es 6,3 millió palackos eredményét.

Igaz, Nagy-Britanniában a szőlőterület az elmúlt tíz évben 160 százalékkal bővülve elérte a 2888 hektárt. Csak tavaly 1,6 millió szőlőt ültettek, idén pedig várhatóan 2 millióval növekszik a frissen telepített szőlőtövek száma. A Pinot Noir jelenleg az Egyesült Királyság legszélesebb körben ültetett szőlője, amely a szőlők 31,5 százalékát teszi ki.

Az angol és a walesi borok jelenleg 40 különböző országban kaphatók – legjobb piacok a Skandinávia és az Egyesült Államok–, míg 2016-ban még csak 27 ország vásárolt a ködös Albion termékeiből.

Most az éghajlatváltozásnak és a dél-angol meszes talajnak köszönhetően az angol pezsgő is készen áll arra, hogy a világpiacra lépjen, különösen a tavalyi rekord szőlőtermés után – írta elégedetten a The Telegraph, hozzátéve, hogy a vaktesztek során az angol pezsgő zamata verte a franciát…

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90